tiistai 16. kesäkuuta 2015

Oma arvio pääsykokeesta

Kuulun niihin hakijoihin, jotka ovat jo tähän mennessä lukeneet pääsykokeen ja mallivastaukset puhki. Muistan aika hyvin ulkoa koko kokeen, vaikka toisaalta haluaisin vain unohtaa sen. Kokeen jälkeen osasin muka tehdä hyvinkin tarkkoja pistearvioita itselleni, mutta ajan kuluessa alan olla pessimistisempi. Entä jos muistan pisteeni väärin? Entä jos muistan vastaukseni ihan väärin? Entä jos pisterajat hipovat taivaita?
Kyseiset spekulaatiot ovat aika turhia, mutta pääsykoetta voi tarkastella muunlaisinkin silmin.

Tehtävä 1
En muistaakseni avannut aineistoa tai monivalintoja ensimmäiseen tuntiin, sillä ajattelin niiden olevan kuitenkin oma akilleen kantapääni. Kun sitten bilsan tehtävien kohdalla tajusin että nyt on koira haudattuna, avasin aineiston ja totesin sen olevan mukava ja lyhyt. Eipä monivalinnoistakaan kovin moni aineistoon perustunut. Monivalinnoissa mitattiin mielestäni hyvin tarkkuutta ja laaja-alaista osaamista koealueelta. Olisi voinut mennä paremminkin, mutta 24/34 on okei.

Tehtävä 2
Jos tähän happo/emäs/neutraali -tehtävään käytti paljon aikaa, mitattiin siinä kaavakokoelmanlukutaitoja. Jos taas teki kiireessä, oli tehtävässä hyvä osata eri ionien happo/emäsluonteet ym.

Tehtävä 3
Kaikkien rakastama isomeriatehtävä. En ole kovin monelta kuullut, että olisi jäänyt saldo plussan puolelle, eikä se jäänyt minullakaan. Tehtävässä vaadittiin pilkuntarkkaa isomeriakäsitteiden hallintaa ja suht nopeaa kemiallisten kaavojen lukutaitoa. Itse haksahdin siihen, etten tajunnut laittaa konformeereihin "sama yhdiste", mikä tuntuu nyt itsestäänselvältä.

Tehtävä 4
Mukava väärin/oikein -väittämätehtävä, jossa sai pisteitä aineiston lukemisesta. Tehtävässä oli myös kiva taktikoinnin mahdollisuus, sillä tyhjästä sai 0 p ja väärästä -0,5 p.

Tehtävä 5
Miten glukoosi kulkeutuu äidin verenkierrosta sikiön soluihin? Tässä tehtävässä tajusin, että nyt olisi hyvä varmaan myös tiirailla aineistoa. Luin aineistoa lähinnä etsien sieltä avainsanoja ja oikeita asioita, en tainnut lukea tekstiä kokonaisuutena kertaakaan. Vastauksen vaaditusta laajuudesta ei ole mitään hajua, mutta epäilen pisteitä ropisevan niukasti. Lukuunottamatta b-kohtaa, jossa kysyttiin kivoja biotekniikasta, joka sattuneesta syystä on hyvin tuttua.

Tehtävä 6
Mitkä tekijät vaikuttavat veren glukoosipitoisuuteen fyysisessä rasituksessa, entä unen aikana? Muistan taas lukeneeni aineistoa kuin rippikoululainen Raamattua, etsien oikeaa jaetta.

Tehtävä 7
The Saippuatehtävä. Pidin tehtävästä sen takia, että tässä pitää ymmärtää käytännön tasolla kemiaa. Saippuoituminen oli tuttua, mutta en tehnyt ohjekirjamaista selostusta niinkuin mallivastauksessa.

Tehtävä 8
DNA-tehtävä, jonka takia en tiedä tulisiko itkeä vai nauraa. Tämä tehtävä on vaatinut pyrkijältä hyvin tarkkaa tehtävänannon ja pohjustuksen lukemista, ja itse en sitä koetilanteessa tajunnut tehdä. B-kohdan Ogazakin fragmentin sentään tiesin, joten jokin valopilkku tästä tehtävästä löytyy.

Tehtävä 9
Aletaan päästä kokeen laskennalliseen osioon perinteisten aktiivisuuslaskujen kautta. Vanhoja kokeita tehdessä tehtävätyyppi tullee viimeistään pyrkijälle tutuksi. Tämä oli muistaakseni ensimmäisiä tehtäviä, johon tartuin.

Tehtävä 10
Yhdensuuntaissiirtymätehtävä, jolle löytyy miltei identtinen vastine Fysiikka 3-kirjasta. Ihan mukava, pyöristys meni väärin. Se todellakin piti tehdä yhden numeron tarkkuudella. 

Tehtävä 11
Liuta pieniä kemian tehtäviä, joista kolmessa ensimmäisessä tuli antaa tulos oikeassa tarkkuudessa ja täysin oikein. Tehtävässä palkittiin hyvää kemian laskurutiinia, ja sen takia pidin siitä.


Tehtävä 12
Okei. "Kondensaattoritehtävä" ei liiemmin kokeessa olleille esittelyitä kaipaa. Kuvasta näkee, että olen ollut itse ihan hakoteillä suttujeni kanssa. Luulin osaavani kaikenmoiset virtapiirit, mutta tästä ei kyllä tullut yhtään mitään!

Tehtävä 13
Haimatehtävässä annettiin vaikeahkoille fysiikan tehtäville tyypillinen pohjustus ja akustisen impedanssin kaava. Vakiot tuli löytää kaavakokoelmasta. Aikaa tähän tehtävään sai kyllä kulumaan, ja vaikken täysiä pisteitä saa, en kadu.

Tehtävä 14
Viimeinen tehtävä, mutta ensimmäinen josta aloitin. Ihan todella peruslaskuja, joissa piti olla paineen käsite hallussa.

Kaiken kaikkiaan koe oli mielestäni hyvä lääkiksen pääsykoe. Ei alkanut kokeessa ahdistaa, ja varmasti on löytynyt jokaiselle onnistumisen elämyksiä. Ainoa asia joka jäi vaivaamaan, oli biologian taitojen vähäinen merkitys. Tai sitten minusta vain tuntuu siltä. Tuntuu, että pisterikkaisiin biologian tehtäviin löytyi moniin vastaus suoraan aineistosta. Toisaalta oli myös tehtäviä (1,8), missä piti tietää asioita biologiasta. Fysiikka ja kemia olivat mielestäni ihan hyvässä tasapainossa. Laskut eivät olleet hirveän haastavia viime vuosiin verrattuna.
Ehkä lääkiksen pääsykokeet ovat nyt Galenoksen jälkeen löytäneet oman tyylinsä, ja jos se on tämä, niin hyvä. Pääsykoe mittasi lukiotasoista osaamista, mutta myös aineistonlukutaitoa. Koin itse kyllä myös, että hyödyin lukiotason ylittävästä osaamisesta. Mutta tämä on vain minun mielipide.

- H

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti