torstai 9. kesäkuuta 2016

Työjuttuja ja kuinka tehdä lounassalaatista täyttävä

Ensimmäiset kaksi viikkoa töiden parissa on vierähtänyt, ja tähän kahdeksasta neljään -rytmiin alkaa jo pikkuhiljaa tottua. Rehellisesti parempaa kesätyöpaikkaa ei minulla ole ikinä ollut! Nämä viikot ovat menneet näytteitä leikellessä ja valaessa. Olen myös päässyt tutustumaan hiirikirurgiaan ja sitä kautta saanut harjoitella suturointia. On niin kiva kun ei aina töihin mennessä tiedä mitä kaikkea pääsee näkemään ja tekemään! Huomenna olisi tiedossa possuoperaatioita, ja niiden parissa vierähtääkin koko päivä.


Olen itse jo pidemmän aikaa valinnut lounaaksi yliopistolla salaattivaihtoehdon, ja onneksi sitä on myös kesällä tarjolla. Yleinen käsitys salaatinsyönnistä tuntuu olevan se, että ei se pidä nälkää ja se on sellanen naisten juttu. Kerran ollessani isäni kanssa lounasravintolassa sain kuulla että "syö nyt jotain oikeaa ruokaa". Todistin kuitenkin samassa hetkessä isälleni miten salaatista saa oikeasti monipuolisen ja täyttävän aterian.


Moni on varmaan joskus kuullut, että kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä, ja syömällä värikkään salaatin voi saada tuon puoli kiloa jo lähestulkoon kertaistumalta. Enpä itse varmaan edes jaksaisi kantaa joka päivä kaupasta kotiin sitä määrää kasviksia mitä lounaalla syön.
Kasvikset eivät kuitenkaan yksinään pidä nälkää loitolla, joten lisukkeeksi kaivataan jotain proteiinipitoista, kuten lihaa, tofua, kananmunaa tai juustoa. Erilaiset pavut ja linssit tuovat myös paljon ruokaisuutta salaattiin. Äkkiä salaattiannoksessa on jo enemmän proteiinia kuin muissa lämpimissä ruokavaihtoehdoissa.
Värikäs salaatti täynnä vitamiineja ja hivenaineita tarvitsee rinnalleen myös lisäenergiaa hiilihydraateista, sillä muuten ei työpäivää jaksa loppuun asti. Verensokeria pitää yllä pitkään täysjyväleipä.
Rasvojakaan ei saa unohtaa, sillä niitä kroppa tarvitsee aina huolimatta siitä mikä dieetti kelläkin olisi päällä. Kuiva porkkanaraastekaan ei välttämättä ole suuri nautinto, joten on hyvä lorauttaa sekaan hieman esim. oliiviöljypohjaista salaatinkastiketta. Hyviä rasvoja saa salaattiin myös siemenistä ja pähkinöistä, jos sellaisia on tarjolla. Itse kruunaan salaattini aina myös pellavansiemenillä, jotka edesauttavat vatsan toimintaa omalla tavallaan yhdessä kasvisten kuitujen kanssa.
Näin monipuolisesti koostettuna salaatti on herkullista ja antaa paljon energiaa ja takaa tasaisemman verensokerin iltapäivään, eikä ole vain dieettiruokaa. Mitä teidän suosikkisalaateissanne on?

Paljon energiaa päiviinne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti